Vijesti

Hrvatska traži 20.000 RADNIKA: Velika potraga za radnom snagom, pogledajte koji poslovi su najtraženiji !

Hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 hiljada novih radnika

Vodeće hotelske kompanije u Hrvatskoj ove godine zbog povećane turističke potražnje i otvaranja novih objekata zapošljavaju više radnika nego lani. U potragu za radnicima, većinom na domaćem tržištu rada, krenule su i ranije nego pre.

To je zaključak Hininog istraživanja o zapošljavanju radne snage u turizmu, na koje se ove godine odazvalo 13 hotelskih kompanija koje u svom sastavu uz hotele imaju i kampove, ugostiteljske objekte, marine i agroturizam.

Prema procenama s kraja prošle godine, hrvatskom turističkom sektoru ove godine treba oko 20 hiljada novih radnika ili oko pet hiljada više nego lani, pri čemu se iz sektora čuje da je sve teže naći kvalitetne i kvalifikovane radnike zbog neadekvatnog sistema stručnog obrazovanja i odlaska radnika u inostranstvo, uprkos činjenici da je na berzi registrovano oko 40 hiljada nezaposlenih sa turističko – ugostiteljskim zanimanjima.
Iako nijedna od firmi nije naglasila da ima problema u pronalasku radnika, ipak je većina istakla da su se ove godine više potrudili, aktivirajući sve moguće načine traženja radnika, od HZZ-a, preko oglasa, društvenih mreža i korporativnih veb stranica, do direktnih kontakata i susreta na terenu gde predstavnici firmi zainteresovanima objašnjavaju šta i gde nude.

Neke kompanije su, s obzirom na sezonsko otvaranje objekata, istakle da u ‘ozbiljniju’ potragu za radnicima kreću od februara, odnosno u martu i aprilu, što će se po potrebi nastaviti i u kasnijim mesecima.

Manji broj njih kaže da su radnike za ovu sezonu već osigurale, jer se oslanjanju na svoje tzv. stalne sezonce i stanovništvo u destinacijama u kojim posluju.

Svim kompanijama je manje – više zajedničko da za sezonski rad najviše traže konobare, kuvare, sobarice, spremačice, baštovane, pomoćne radnike u kuhinji, kao i recepcionare, animatore, spasioce na bazenima, dok radnike najviše , kao i prošlih godina, osim u destinacijama gde posluju, traže u kontinentalnim delovima zemlje.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *